Teamcoaching brengt beweging!

“Heb je een team dat verlamd is?”

“Ben je net gestart als team en zoek je een goed fundament?”

“Heb je als leidinggevende geen vat op je team?”

“Is jouw team een vreemde eend in de bijt?”

“Hebben jullie een zwart schaap?”

Dit zijn issues waar teams mee dealen als ze bij mij komen. Samen gaan we op zoek naar de onderliggende vraag, naar de aanwezige dynamieken en patronen. Op pad van het niet meer weten naar niet meer in paniek zijn over ongemak en onzekerheid. Van zoeken naar zicht hebben op mogelijkheden, krachten en talenten. Van alleen naar een mogelijkheid tot samen èn apart.

Samen werken wordt verondersteld nogal simpel te zijn, er wordt weinig aandacht aan besteed en men veronderstelt dat dat vanzelf wel goed komt. Niets is minder waar. Het vraagt aandacht, tijd, gelegenheid om elkaar beter te leren kennen als collega’s, om te snappen wat de kwaliteiten en ook valkuilen zijn. Het vraagt (sociale) veiligheid om jezelf te laten zien en je uit te spreken. Eigenaarschap te nemen en dat dat volledig ok is, omdat de afspraak is dat een ieder dat doet, op zijn eigen manier. Dat je weet wat voor de ander van belang is in zijn leven, waardoor je weet welke waarden hij heeft en waar je dus op kunt rekenen.

In de Teamcoachingstraject richten we ons op de eigenheid van een ieder, de kwaliteit van het geheel en de mogelijkheden die diversiteit in zich heeft! Ik kom met de expertise, het programma en die inspiratie, maar zonder het team begin ik niets! We doen het samen, ik geloof in gelijkwaardigheid en waarachtigheid. Daar waar het spannend wordt, worden stappen gemaakt! Als er sprake is van discomfort zijn we op de goede weg!

Coachvragen waarmee ik veel werk:

  • Door de crisis heb ik het gevoel dat we elkaar kwijt zijn geraakt en weer helemaal opnieuw moet beginnen met mijn team! kwaliteiten van mijn team komen niet tot uitdrukking, er is zoveel meer mogelijk!
  • Wij hebben nog last van een nare ervaring uit het verleden, onzichtbaar, maar aanwezig
  • We beginnen steeds vol goede moed met een project, maar we stagneren, elke keer weer
  • We werken hard, maar komen niet waar we willen zijn
  • We hebben geen zicht op waar we nog van zijn, de organisatie heeft zoveel veranderingen doorgevoerd, we zijn onze richting kwijt

Waarom systemisch coachen?

“Systemisch coachen is de kunst en kunde om samen met een individuele cliënt of team de verborgen patronen en dynamieken in de systemen waar de cliënt deel van uitmaakt, boven water te krijgen en hanteerbaar te maken. Het is de kunst om de natuurlijke systemische intelligentie weer te laten stromen. Daardoor helpt de coach niet alleen de coachee om oplossingsruimte te vinden voor zijn of haar vraagstuk. Hij helpt de coachee te putten uit een natuurlijk bron, de bron van systemisch wijsheid, die misschien door de waan van alledag en de druk van de wereld om ons heen tijdelijk onbereikbaar was.” – uit ‘Systemisch coachen, systemisch werk zonder opstellingen’ van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder

Systemisch coachen houdt in dat we werken met insluiten (zowel de zon als de schaduw horen erbij), ordening (alles heeft een eigen plek), uitwisseling (balans in nemen en geven) en klaar is klaar (eindigheid hoort er ook bij). Het uitzoomen en daarmee ruimte maken voor een andere impuls, waardoor je voorbij komt aan wat je altijd deed, staat steeds centraal.

Ik ben er vooral heel enthousiast over omdat het zo past bij mijn motto op weg naar ontspannen leven en werken. Als alles klopt, gaat het vanzelf.

Is alles wat we doen systemisch?

Nee, zeker niet. Het is wel een geïntegreerd onderdeel van wie ik ben en hoe ik naar de wereld kijk. Ik heb in de afgelopen 25 jaar veel verschillende dingen gelezen, geleerd en ervaren. Dit neem ik allemaal mee in mijn coaching.

Wil je sparren of een vraag verkennen?

Bel of mail me als je geïnteresseerd bent, voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak!

Lienke Pet

Systemisch (team)Coach  |  Veranderkundig Organisatieadviseur  | Luisteraar met Lef

www.eigenzijn.com | lienke.pet@eigenzijn.com

Westerweg 328 | 1815 JM Alkmaar | 06 21511002