‘Leiderschap is eigenaarschap voor gevorderden’

“Voel je je als leider onvoldoende het kompas van jouw team?”

“Ben je op zoek naar jouw eigenheid als leider?”

“Krijgen de korte termijn-zaken altijd voorrang op de lijn die je wilt uitzetten?”

“Val je jezelf tegen als leider? Had je het je anders voorgesteld?”

Een bedrijf, een afdeling of een team leiden. Dat lijkt voor sommigen het ultieme doel. De vraag is waarom dat dat zo’n aantrekkelijk doel is.

En… ben je alleen leider op het moment dat je een team, afdeling of organisatie aanstuurt? In mijn beleving niet. Ik denk dat de wereld er een stuk somberder bij stond als al die ‘informele’ leiders en leiders zonder personeel zich anders zouden gedragen dan ze nu doen. Dat ze niet hun drive en eigen overtuiging zouden volgen.

Toch is Leider zijn vaak minder makkelijk dan we verwachten. Je krijgt te maken met allerlei vraagstukken, die jou in je persoon op enig moment gaan raken. Er komen situaties waar je liever van weg wil en dat is nu precies waar je moet zijn! Tenminste als je als mens en als leider wilt groeien. In de rol als Leider kun je op een ding rekenen… er zullen pijlen op jou gericht zijn. Terecht, of onterecht, de kans is groot dat je het gaat ervaren en hoe je daar mee om kunt gaan, daar help ik je graag mee. Hoe je dan bij jezelf blijft en kun dealen met de pijlen die op jou gericht zijn is een kwestie van jezelf goed kennen (weet hebben van je patronen), het lef hebben het niet te hoeven weten en kunnen blijven uitzoomen ook als de uitnodiging is het direct op te lossen.

Gedurende je loopbaan en je leven kom je periodes tegen waarin het fijn is met iemand te delen welke vragen er rijzen. Is het fijn als er iemand zonder oordeel luistert, veiligheid biedt en dingen betekenis geeft. Vanuit een ander perspectief kijkt en misschien net díe wending geeft, waardoor je weer een stap zet, met meer ontspanning naar jouw rol, jouw plek en jezelf kunt kijken.

Ik ben graag diegene die naar je luistert en rake vragen stelt, zodat je in beweging komt of blijft.

NIEUW!

Het programma voor de 21e eeuws leider, De Basis op Orde, 5 dagen ondergedompeld in Camperduin, met Pasha Elstak en mijzelf.